Årsrapport 2023

Året 2023 kort oppsummert

Fem sosiale entreprenører var tilknyttet Samfunnssentralen i 2023. Gjennom hele året har vi samarbeidet, delt oppturer og nedturer og dyttet hverandre videre.

Resultat 2023
1133Mennesker deltatt
5Sosiale entreprenører
10Årsverk

Våre sosiale entreprenører har kunder og oppdrag flere steder i regionen vår. Alle som var en del av Samfunnssentralen i 2023 skapte endring for enkeltmennesker og bidro til et varmere og mer inkluderende samfunn. Våre sosiale entreprenører utgjør en forskjell for mange, og inspirerer også andre til å bidra og tenke nytt. Vi er glade for å kunne være med på å skape bedre livskvalitet for mennesker rundt oss, og øke fokuset på viktigheten av å ta bedre vare på ressursene.

Samfunnsproblem

Hovedaktivitet

Resultat

Her er noen av de fine historiene fra 2023:

Trygg av natur Rogaland

Trygg av natur (TAN) er et ideelt foretak som jobber med livsmestring for barn og unge. Sentralt i arbeidet er en egenutviklet mestrings- og veiledningsmetodikk med fokus på å gi barn mulighet til å finne og følge egne grenser. Mestringsgrupper i nærnatur er direktetilbudet til unge som ønsker å styrke egen evne til å håndtere stress, press og å ta gode beslutninger i møte med andre. Trygg av naturs etterutdanning i naturbasert livsmestring gir ansatte i skole- og helsevesen nye verktøy til å møte utfordringene i oppvekstsektoren.

I 2023 ble pilotsamarbeidet mellom Trygg av natur og Stavanger kommune fullendt ved gjennomføring av resterende modulplasser og personalopplegg for ansatte ved Smiodden ungdomsskole i Kvernevik. I tillegg gjennomførte vi sammen med Smiodden, ved hjelp av støtte fra Samfunnsentralen og fra ny samarbeidspartner Smedvig North Star, to Naturskoler, med 16 ungdommer og 2 ansatte. Ny samarbeidsavtale med North Star medførte også at gryende nye skolesamarbeid har kunnet skyte fart, hvor vi gjennom personalopplegg og modulplasser til lærere nå utvikler nye samarbeid med 1-7-skolene Fjelltun i Strand kommune og Grannes i Sola kommune.

I mai gjennomførte vi igjen lokal modul 1 ved Refsvatnet / Preikestolområdet i Strand kommune, og flere lærere fra samarbeidsskolene våre har også deltatt ved moduler i Oslo og på Voss i 2023, totalt var det 12 deltakere fra Rogaland.

Trygg av natur er et lite foretak med relativt stort nedslagsfelt, gjennom solide faglige samarbeid innen oppvekstsektor, helsevesen og forskning. 95 skoleansatte deltok på tre personalopplegg i Rogaland. I tillegg bidro TAN Rogaland med både komitéarbeid og teknisk ansvar på Skolelystkonferansen i Oslo i oktober. Konferansen samlet 140 deltakere. Vi avslutter vår tid hos Samfunnssentralen med stor takknemlighet og fremtidstro, og ser frem til å fortsette vårt gode felles arbeid gjennom nye samarbeid og arbeidsavtaler i tiden som kommer.

Fullt fokus

 

Fullt Fokus jobber med utsatte barn og unge, og deres familier. Vi jobber i tett samarbeid med Barnevernstjeneste, Kriminalomsorgen og andre instanser.

Gjennom pandemien var det vanskelig å drive gruppetilbudet, det var derfor større fokus på en til en oppfølging. Innholdet i tilbudet ble grundig gjennomgått for å kvalitetssikre alle ledd i perioden med mindre gruppeaktivitet.

I 2023 ble det jobbet videre med samarbeidspartnerne våre for å videreutvikle gruppetilbudet igjen. Gjennom året fikk 8 ungdommer en til en oppfølging, og 9 ungdommer deltok i gruppetilbudet. Vi ble nominert til Årets sosiale entreprenør av Ferd sosiale entreprenører.

Vi opprettet et godt samarbeid med PwC som fortsetter i året som kommer. Vi vant en konkurranse avholdt av Stavanger kommune og NEB-Star i forbindelse med containergym og skal ha aktiviteter rundt denne på Åsen i 2024. Containergym ble realisert takket være go støtte fra Sparebankstiftelsen SR-Bank.

ByAuk

I 2023 var fokuset vårt å oppgradere og vedlikeholde fasilitetene våre i Emmaus sammen med frivillige og deltakere fra flyktningtjenesten. Vi har fått satt opp et oppalsrom til forkultivering av planter, to dyrketunneler, sittegrupper og doblet antall meter bed.

Vi har hatt med oss et arbeidslag bestående av frivillige og deltakere fra flyktningtjeneste/ NAV gjennom hele året. Vi har gjennomført aktiviteter på ettermiddagen med hagearbeid for andelseiere hver uke i sesongen. Andelseierne har høstet grønnsaker med utgangspunkt i oppdaterte høstemeldinger i 25 uker. Anslagsvis har vi utløst 230 frivilligtimer i driftslaget. 325 dugnadstimer hos andelseiere og 150 timer med deltakere fra flyktningtjenesten fordelt på 3 deltakere over perioder fra et halvt år og inntil et år.

Vi har i år hatt med oss 53 andelseiere i Emmaus. Vi har gjennomført et oppdrag for områdesatsing Storhaug ved å arbeide frem en driftsmodell for Rasmus Risas gate 33 og fylle huset med aktivitet og vi har holdt kurs for 75 elever ved Nylund barneskole.

ByAuk inngikk en intensjonsavtale med Stiftelsen Ullandhaug økologiske gård i tredje kvartal og det ble tegnet en endelig avtale om samarbeid i fjerde kvartal. Vi starter salg av andeler til ny andelsgård på Ullandhaug med oppstart 2024 som skal drives parallelt med Emmaus andelsgård.

Vi jobber mot å lage en skalerbar modell for lokalt landbruk og jobber med hvordan vi best kan kommunisere med målgruppene våre, gjennomføre brukerundersøkelser/ sosiale målinger og gjøre modellen økonomisk bærekraftig.

Evne & Vilje Rekruttering

Evne og Vilje Rekruttering har fått godt fotfeste etter tre år i drift. Vi har opplevd stor velvilje hos bedrifter og samarbeidspartnere fra første stund. Mange bedrifter ønsker å ta inn deltakere, både til ordinært arbeid og til praksis. Målgruppen er en sårbar gruppe, noe som gjør arbeidet både interessant og utfordrende. I løpet av 2023 kom 12 deltakere ut i lønnet arbeid. Deltakere som trenger litt mer tid før de skal ut i ordinært arbeid tilknyttes arbeidsgruppen på Røde Kors-huset som jobber med vedlikehold.

Flere deltakere mangler, eller ønsker mer, utdanning. Karriereveiledning blir derfor en naturlig del av prosessen. De får karriereveiledning gjennom Rogaland Fylkeskommune og sluses videre i utdanningsforløp. Stavanger Røde Kors åpnet Tilbakeføringssenteret i september 2022. Her har de samlet flere instanser under samme tak, slik at deltakere kan få bistand til både jobb, fritid, utdanning og gjeld.

ReTuren syverksted

2023 var ReTurens andre driftsår i Stavanger Turistforening (STF). Den Norske Turistforening (DNT) er så begeistret for konseptet, at de nå sier at den røde T’en og den røde tråden sammen skal vise veg mot et mer naturvennlig friluftsliv. DNT sentralt støtter arbeidet vårt med å spre ReTuren til flere foreninger. Det er nå syverksteder i Hamar og Trondheim, og det kommer flere.

Vi har hatt 336 reparasjoner innom syverkstedet, fra private, Frilager og internt for STF. Vi har brukt vel så mye tid på andre prosjekter som bidrar til sirkularitet og nullsvinn. Av våre interne prosjekter, er vi særlig stolt av det nye puteamfiet i peisestua til Lysefjorden Turisthytte. Prosjektet ReTuren redesign, der vi lager produkter for bestilling, ble også lansert. Her laget vi blant annet poncho, soppnett og hundebånd fra oppbrukte lavvoer fått fra Frilager og vindvotter av donerte skalljakker (9 stk).

Hovedmålet vårt er fortsatt å holde friluftsklær og utstyr i live så lenge som mulig og inspirere andre til å både å dele denne tankegangen og lære seg de praktiske ferdighetene som skal til. 116 personer har vært på kurs hos oss, og mange har gått fra å være redde for nål og tråd til å kunne reparere alt de har av klær og utstyr selv. Vi har også inspirert til reparasjon med presentasjoner både internt og eksternt, med sirkulærfestivalen i Stavanger som høydepunkt.

Vårt SoMe- samarbeid med DNT sentralt resulterte blant annet i videoen «this is rubbish- but not for oss» som raskt ble sett av over en halv million mennesker og er DNT sin nest mest sette gjennom tidene. Dette viser at det er stor interesse der ute for jobben vi gjør og at vi kan stole på at vi er med å øke bevisstheten og bevege samfunnet noen skritt i riktig retning.