Årsrapport 2024

Året 2024 kort oppsummert
  • I 2024 var tre sosiale entreprenører tilknyttet Samfunnssentralen. Høsten 2023 inngikk vi samarbeid med Stiftelsen Ullandhaug økologiske gård. En spennende og krevende utfordring som vi brukte mye ressurser på. Vi har en lengre tidshorisont med dette samarbeidet enn vi noen gang har hatt før. Gjennom hele året har alle aktørene samarbeidet, delt oppturer og nedturer og dyttet hverandre videre.
Resultat 2024
1586Mennesker deltatt
3Sosiale entreprenører
9.5Årsverk

Våre sosiale entreprenører har kunder og oppdrag flere steder i regionen vår. Alle som var en del av Samfunnssentralen i 2024 skapte endring for enkeltmennesker og bidro til et varmere og mer inkluderende samfunn. Våre sosiale entreprenører utgjør en forskjell for mange, og inspirerer også andre til å bidra og tenke nytt. Vi er glade for å kunne være med på å skape bedre livskvalitet for mennesker rundt oss, og øke fokuset på viktigheten av å ta bedre vare på ressursene.

Samfunnsproblem

Hovedaktivitet

Resultat

Her er noen av de fine historiene fra 2024:

Stiftelsen Ullandhaug økologiske gård

Driften på gården er i endring og utvikling, og vi gjennomførte en rekke vellykkede prosjekter og aktiviteter.

Det dyrkes en rekke ulike vekster på gården som rabarbra, salater, urter, kålvekster, belgvekster, poteter, stauder og løkplanter for salg i potte og pil som vi selv lager kranser o.l. av.

Dyrene på gården er en viktig faktor for trivsel og glede, vi har sauer, lam, ullgriser, kalkuner, ulike raser høner og ender.

Arbeidstrening er en viktig del av hverdagen på gården. Gjennom samarbeid med Attende tilbyr vi 4 AFT plasser og vi har 6 personer i VTA-O, 5 fra Stavanger og 1 fra Sola.

Gård er en viktig læringsarena for skoler, barnehager og andre interesserte. I 2024 gjennomført vi 27 skolebesøk og undervisningsopplegg for over 500 barn. 21 kurs i kompostering både på norsk og engelsk. To marked med ca 650 besøkende. Familiedag som del av Forskningsløypa med ca 150 besøkende. Vi hadde 2 arrangement for bedrifter, og formidlings-opplegg for en klasse fra videregående skole.

Frivillige er en uvurderlig ressurs i driften vår, i 2024 hadde vi 10 faste frivillige som hjelper oss i den daglige driften. Vi hadde også 10 ungdommer i arbeid i ferier og helger. De hjelper oss med høsting av rabarbra, forefallende arbeid som luking og innhøsting i sommerferien, dyrestell i helger og salg fra boden under marked.

ByAuk

I januar 2024 fikk ByAuk tilgang på en ny mark på rundt 3 mål på Ullandhaug som vi leier av Stiftelsen Ullandhaug økologiske gård. Her etablerte vi i løpet av sesongen en ny andelsgård etter modellen vår på Storhaug. Dette ble første året vårt i drift med to andelsgårder med til sammen 90 andelseiere.

Det ble mye aktivitet på begge lokasjoner med dugnader, felles arrangementer og workshops. På Ullandhaug tok vi også inn en gruppe med 13 studenter som ble med i dyrkefellesskapet vårt gjennom et samarbeid med SIS. Det ble gjennomført et kurs i to deler for 75 elever på Nylund barneskole. De fikk lære om jordliv, frøsanking, planting og høsting sammen med oss.

Vi har hatt med oss 10 faste frivillige og 6 deltakere i språk og arbeidstrening gjennom flyktningtjenesten. Vi har gjennom aktivitetene våre lagt til rette for et inkluderende dyrkefellesskap som har utløst rundt 1300 frivilligtimer.

Vi har også brukt mye tid på å kartlegge ulike samarbeid. Sammen med NIBIO Særheim og Kunnskapsbyen Stavanger har vi diskutert hvordan vi kan skape et best mulig fellesskap rundt matproduksjon, og hvordan vi kan måle effekten av arbeidet vi gjør. Vi har også jobbet for å nå ut til større aktører og eiendomsutviklere med konseptet vårt. Vi har inngått en avtale med Studentsamskipnaden i Stavanger, her skal vi etablere og tilrettelegge for et dyrkefellesskap på taket til det nye SIS huset. Samarbeidet er sponset av Universitetsfondet. Vi har også brukt mye tid sammen med Stavanger kommunen om hvordan fremtiden til Emmaus adelsgård skal se ut, og om offentlige areal er forenelig med vår form for virksomhet.

Vi jobber videre mot å lage en skalerbar modell for lokalt landbruk og finne ut hvordan vi best kan fordele arbeidet med andelseierne våre gjennom god kommunikasjon. Erfaringene vi har gjort oss gjennom våre tre driftsår samler vi nå i en håndbok for dyrkefellesskap.

ReTuren syverksted

2024 var ReTurens tredje driftsår i Stavanger Turistforening (STF) og det siste med støtte fra Samfunnssentralen, men ReTuren blir et fast tilbud videre! Den Norske Turistforening (DNT) er så begeistret for konseptet, at de vil det skal nå alle medlemmer via en digital løsning vi jobber med å få på plass. DNT sentralt støtter arbeidet vårt med å spre ReTuren til flere foreninger og det er nå syverksteder i Hamar og Trondhjem, og det kommer i Oslo.

Vi har hatt 416 reparasjoner innom syverkstedet, fra private, Frilager og internt for STF. Vi har også brukt mye tid på andre prosjekter som bidrar til sirkularitet og nullsvinn. Av våre interne prosjekter, er vi særlig stolt av Åkleveggen i peisestua til Haukeliseter Turisthytte og restetrollet Trådulf som vi laget til arrangementet Lykter bak Dalsnuten. Vi har også sydd 121 puter av overskuddsmateriale, både til hyttene og som julegaver til våre kjære kollegaer.

Hovedmålet vårt er fortsatt å holde friluftsklær og utstyr i live så lenge som mulig, og inspirere andre til både å dele denne tankegangen og lære seg de praktiske ferdighetene som skal til. 33 personer har vært på kurs hos oss i 2024, og mange har gått fra å være redde for nål og tråd til å kunne reparere alt de har av klær og utstyr selv. Vi lanserte også kurset Førstehjelpskurs for klær spesielt rettet mot bedriftsmarkedet, og har hatt samarbeid med flere videregående skoler.